Popis vín
Tichá vína
Bílé - díky svěžímu vzduchu od oceánu má dostatek kyselin, od vín měkkých (z oblasti Alentejo) po výrazně minerální (z oblasti Douro nebo Algarve).
Červené - velmi bohatá škála suchých vín od lehkých a svěžích po výrazná a silná, od ovocných chutí a vůní po kořenité a robustní, od mladých po vyzrálé rezervy.
Vinho verde
Osvěžující víno z nejsevernější oblasti, vynikající pro pití v horkém létě. Má nižší obsah alkoholu (obvykle 9 až 11 %), charakteristickou jemně zelenou barvu a je příjemně perlivé.
Portská vína
Velmi známé dolihované víno (obsah alkoholu cca 19 %) se vyrábí tradičními postupy výhradně v oblasti Douro. Existují tři typy, které zahrnují velmi rozmanité chutě, vůně a barvy:
Ruby - tmavě červené, v chuti i vůni výrazně ovocné, zraje ve velkých sudech s minimálním přístupem vzduchu.
Tawny - tmavě až zlatavě hnědé, vůně a chuť po dřevě, sušeném ovoci, čokoládě; zraje v malých sudech s intenzivním přístupem vzduchu. Výborný aperitiv nebo digestiv.
Bílé - malá část produkce.
Dezertní vína
Dolihované víno, které se výborně hodí jako aperitiv nebo digestiv či skvěle doplňuje dezerty a moučníky.
Madeira (s obsahem alkoholu okolo 19 %) vyrobené na ostrově Madeira specifickým výrobním postupem, během kterého se víno na určitou dobu zahřívá. Základní typy madeiry jsou: sercial (nejlehčí a nejsušší), verdelho (pikantní polosuché), bual (tmavší, polosladké) a malvasia (velmi sladké a tmavé). Výborný
Moscatel (obsah alkoholu cca 17 %) temně zlaté barvy, které se vyrábí v oblasti Douro a Setúbal ze specifických odrůd muškátu, které se pěstují pouze na omezených plochách v těchto regionech.